بیمارستان امید
تكرر ادرار
بیشتر افراد اکثرا در روز و آن هم ۴ تا ۶ بار ادرار می کنند. در حالت طبیعی، افراد بزرگسال در روز بین ۳ فنجان (معادل ۷۰۰ میلی لیتر) تا ۳ لیتر ادرار دفع می کنند. ادرار اضافی می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
افزایش حجم ادرار(پلی اوری)
حجم طبیعی ادرار همراه با نیاز بیشتر برای دفع آن (تکرر ادرار)
هر دو مورد فوق
تکرر ادرار ممکن است با احساس اضطرار همراه باشد. اکثر افراد، زمانی متوجه پلی اوری می گردند که مجبور می شوند شبانه چندین بار دفع ادرار داشته باشند (ناکچوری). ناکچوری نیز ممکن است در اثر مصرف زیاد مایعات پیش از خواب و یا حتی مصرف مقادیر طبیعی آن اتفاق بیافتد.
علل ادرار مکرر
برخی از علل افزایش حجم ادرار با علل تکرر ادرار متفاوت اند. با این حال، از آنجایی که بیشتر افرادی که حجم ادرار بالایی دارند، تکرر ادرار نیز دارند، بنابراین معمولا این دو علامت همراه با یکدیگر در نظر گرفته می شوند. شایع ترین علل تکرر ادرار عبارتند از:
عفونت های مثانه (شایع ترین علت تکرر ادرار در زنان و کودکان)
بی اختیاری ادراری
بزرگی غیر سرطانی پروستات (BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات-شایع ترین علت تکرر ادرار در افراد بالای ۵۰ سال) (همه چیز در مورد آزمایش پروستات)
سنگ های مجاری ادراری
شایع ترین علل پلی اوری هم در بزرگسالان و هم در کودکان عبارتند از:
دیابت شیرین کنترل نشده (شایع ترین علت)
مصرف بیش از حد مایعات (پلی دیپسی یا پرنوشی)
مصرف داروهای ادرار آور(که ترشح ادرار را افزایش می دهند) ؛ نظیر الکل یا کافئین
علائم هشدار
در افراد دچار پرادراری ، وجود علایم خاصی نگران کننده است. این علایم عبارتند از:
ضعف پاها
تب و کمردرد
شروع ناگهانی پر ادراری و یا شروع آن در سال های اولیه زندگی
تعریق شبانه، سرفه و کاهش وزن به ویژه در فردی که سابقه مصرف زیاد سیگار دارد
اختلالات روانی
چه زمان باید به پزشک اورولوژی مراجعه کرد؟
افرادی که دچار ضعف اندام تحتانی هستند باید سریعا به بیمارستان مراجعه نمایند چرا که ممکن است نخاع آنها دچار مشکل شده باشد. افراد دچار تب و کمردرد نیز باید در عرض چند روز به پزشک مراجعه کنند چرا که احتمال عفونت کلیه در آنها بالاست. افرادی که دیگر علائم هشدار را دارند نیز باید در طی یک یا دو روز با پزشک جراح مجاری ادرار و کلیه ملاقات نمایند.
بیمارانی که علایم هشدار در آنها دیده نمی شود باید در اولین فرصت ممکن، معمولا در عرض چند روز تا چند هفته، به پزشک مراجعه نمایند. با این حال معمولا در این موارد می توان مدت زمان بیشتری نیز صبر کرد مخصوصا اگر علایم خفیف بوده و یا در مدت زمان طولانی ظاهر شده باشند.
درمان تکرر ادرار
بهترین راه درمان ادرار اضافی، رفع علت زمینه ای می باشد. بعنوان مثال، دیابت شیرین را می توان با استفاده از رژیم غذایی و ورزش در کنار تزریق انسولین یا دریافت داروهای ضد دیابت خوراکی درمان نمود. در برخی موارد می توان ادرار اضافی را با کاهش دریافت قهوه یا الکل درمان نمود. افرادی که شب ادراری دارند (ناکچوری) می توانند با کاهش حجم مایعات دریافتی پیش از خواب مشکل خود را رفع کنند.
چکیده
عفونت های مجاری ادراری، شایع ترین علت تکرر ادرار در کودکان هستند.
دیابت شیرین کنترل نشده، شایع ترین علت پلی اوری است.
هایپرپلازی خوش خیم پروستات از علل شایع تکرر ادرار در مردان بالای ۵۰ سال می باشد.
دریافت بیش از حد کافئین می تواند باعث تکرر ادرار در همه افراد شود.