بیمارستان امید
تب كريمه كنگو
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو كه از طریق ذبح غیر بهداشتی دام آلوده به انسان منتقل می شود .یک عفونت ويروسي و به شدت واگيردار استو يكي از بيماريهاي مشرك بين دام و انسان استكه عمدتا توسط كنه منتقل مي شود.اين بيماري از طريق تماس با حيوان آلوده و در هنگام ذبح حيوان و تماس با امحاء و احشاء آلوده آن و در صورت عدم رعايت نكات بهداشتي به انسان منتقل مي شود.با توجه به اينكه در بيشتر كشورها بخصوص كشورهاي همسايه ايران از جمله عراق ،عربستان سعودي،تركيه ،ازبكستان،امارات متحده عربي،قزاقستان ،عمان اين بيماري وجود دارد.و از طرف ديگر قاچاق دام از كشور صورت مي گيرد بنابراين هميشه خطر انتقال و بروز اين بيماري وجود دارد.
علائم بيماري چيست :
1 تا 3 روز و حداكثر 9 روز پس از گزش كنه و يا 5 تا 6 روز پس از تماس با بافت يا خون حيوان آلوده ،علائم بيماري بصورت ناگهاني با:
سردرد شديد،تب ،لرز،درد عضلاني خصوصا در ناحيه پشت و پاها ،گيجي ،درد و سفتي ناحيه گردن ،درد و قرمزي چشم و ترس از نور ديده مي شود.ممكن است حالت تهوع ،استفراغ يا گلو درد و گاه اسهال و درد منتشر شكمي نيز وجود داشته باشد.تورم و قرمزي صورت ،گردن و قفسه سينه ،پرخوني خفيف حلق و ناحيه دهان شايع است.
3 تا 5 روز پس از شروع بيماري ،خونريزي مخاط ها و لكه هاي خون مردگي،بخصوص در قسمت بالاي بدن و در طول خط زير بغلي و زير پستان خانمها ديده مي شود.بدنبال خونريزي زير پوستي ممكن است خون در مدفوع ، ادراروخونریزی از دهان، ملتحمه، گوش ها، رحم وحتی خلط خونی دیده شود. گاهي خونریزی از بینی، استفراغ خونی، خونریزی از دستگاه گوارش و رحم آنقدر شدید است كه بیمار نیاز به تزریق خون دارد. دراین بیماری 33درصد احتمال مرگ و میروجود دارد اما قابل پیشگیری ودرمان است ودرصورت تشخیص سریع و به موقع وشروع درمان از شدت بیماری و كشندگی آن كم می شود.
راه انتقال بیماری:
1. توسط کنه: عفونت درانسان پس از گزش توسط كنه آلوده یا له كردن آن روی پوست ایجاد می شود.
2.تماس با خون وترشحات وبافت حیوان آلوده درهنگام ذبح دام ،كمک به وضع حمل دام وقطعه قطعه كردن گوشت تازه دام آلوده موجب انتقال ویروس به انسان می شود. بيشترین خطر هنگام تماس با خون وگوشت تازه دام می باشد.
3.انتقال از انسان به انسان: تماس با خون وترحشات آلوده بیماران ،به ویژه درمرحله خونریزی یا انجام هرگونه اقدامی كه منجر به تماس انسان با خون آنها شود، باعث انتقال بيماري می شود. در كشور ما شایعترین راه انتقال ذبح دام های آلوده وتماس با لاشه دام ،خون و احشاء پس از ذبح آنها بوده است.
پشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو :
Ü از خرید و مصرف گوشت دامی هایی كه به طریق غیر قانونی وارد كشور میشوند و یا به صورت غیر بهداشتی ذبح وعرضه میگردند خودداری كنید.
Ü از شتیردام در خیرج از شتیرگیه خودداری گردد.
Ü با كمک دامپزشکی محل سکونت خود نسبت به كنه زدایی دامها وسم پاشی محل نگهداری آنهای اقدام كنید. Ü ازتماس مستقیم پوستی مخاطي با خون وترشحات آلوده دامی درحین ذبح يا زایمان دام پرهیز كنید.
Ü كسانیکه درمحیطهای دامپروری و روستایی خصوصا درفصول بهار و پاييز حضور دارند خود را در برابر گزش كنه (با استفده از مواد دور كننده حشرات بر روی لباس و بدن، پوشانيدن قسمتهايی از بدن كه درمعرض خطر گزش كنه مي باشند با استفاده از دستکش وپوشید لبس آستین بلند)محافظت كنند.
Ü لباس و روی پوست خود را از نظر وجود كنه بصورت مرتب بررسی كنید و درصورت وجود كنه به طریقی كه قسمت دهانی كنه در پوست باقی نماند و با استفاده از پنس آنها را از پوست جدا كنید.
از له كردن كنه بر روی پوست اكيدا خودداری كنید.
Ü هنگام تماس با گوشت، خون وترشحات دام هایی مشکوک از دستکش و وسایل حفاظت فردي استفاده كنید. Ü گوشت وجگر را پس از پخت كامل مصرف نماييد.
ویروس بیماری در فرآورده های دامی پس از پخته شدن به مدت 15 دقیقه ودرحرارت 85 درجه سانتی گراد از بین می رود.
Ü درصورت خرید گوشت دام های كه از سلامت آنها مطمئن نیستید؛ گوشت را به مدت 24 ساعت دردمای 4درجه سانتی گراد (دریخچال) نگهداری كنید وسپس با پوشیدن دستکش نسبت به قطعه قطعه كردن، شستشو و بسته بندي كردن آن اقدام كنيد.
